torsdag, mai 05, 2016

Oppskrift på energibrød - Recipe for energy bar

Under the norwegian text you will find it in english!

Fra boka "Åpen horisont" - en bok om havpadling - har jeg hentet denne oppskriften. Vi startet å bruke brødet på turene våre vår/sommer 2011.

1
Alle de tørre ingrediensene røres sammen:
500 g fullkornsmel
300 g hvetemel
150 g soyamel
130 g kokosmel
250 g fullkornsrugmel/rugflak
100 g tørkede tranbær
100 g nøtter
100 g rosiner
2 ts salt

2
Alle de våte ingrediensene smeltes sammen:
150 g margarin
100 g honning
200 g druesukker
6 dl melk

3
De tørre og våte ingrediensene blandes.

4
La stå i en halv time før det hele helles i en smurt flatpanne i et 2 cm tykt lag.

5
Skjæres ut i mindre stykker og prikkes med en gaffel.

6
Stekes ved 180 graders varme i 40 minutter eller så lenge som mulig uten at brødene blir brent.

7
Brødet kjøles helt før det pakkes i poser, spises eller nedfryses.

Forslag til variasjoner:
100 g sesamfrø, 100 g gresskarkjerner, 2 håndfull havregryn. Alle frøene ristes på pannen.
Margarin, honning og druesukker kan erstattes med sirup og rørsukker.
Rosiner og fikener, krydring med kanel, ingefær, kardemomme eller hakket mørk sjokolade er også godt.

https://www.youtube.com/watch?v=tkVEy5KYvio


And here you have it in english :)

We started to use our own energy bars on our expeditions in spring 2011. Our experiences are so good that we want to use them in the future too :)
This is the way you make them yourself :

1
Put together all the dry ingredients:
500 gram wholegrain wheat flour
300 gram wheat flour
150 gram soy flour
130 gram coconut flour
250 gram wholegrain rye flour
100 gram dryed cranberries
100 gram (whales) nuts
100 gram raisins
2 ts salt

2
Then we need the wet ingredients, melt them together:
150 gram butter
150 gram honey
200 gram dextrose
6 deciliter milk

3
Put the dry and the wet ingredients together.

4
Let stand for half an hour, and then pour it into a greased flat pan in a 2 cm thick layer.

5
Part it up in smaller pieces, and prickle it with a fork.

6
Bake at 180 degree Celsius heat for 40 minutes or as long as possible without burning the bread.

7
Cool the bread completely before you pack them in bags, eat them or put them in the freezer.

Proposed variations:
100 g sesame seeds, 100 g of pumpkin seeds , 2 handful oatmeal. All the seeds are fried a bit in a  frying pan.
Butter, honey and dextrose may be replaced with syrup and cane sugar.
Raisins and figs, seasoning with cinnamon , ginger, cardamom or chopped dark chocolate is also good .

Ingen kommentarer: